‘It’s about changing the way the world perceives that strength’

November 16, 2023

‘Feminism isn’t about making women strong. Women are already strong. It’s about changing the way the world perceives that strength.’ – G.D. Anderson.

Zo, daar staat het. Als mannelijke fotograaf heb ik een quote over feminisme gebruikt. Ik hou me op deze manier bezig met vrouwenzaken – in de breedste zin van het woord – maar ik durf het me uitsluitend te permitteren omdat het model in kwestie deze zelfde quote hanteerde. Dus met haar toestemming en hopelijk met toestemming van alle vrouwen die deze tekst lezen.

De quote gaat niet alleen over de kracht van vrouwen, maar ook over perceiving – waarnemen. En dat is  waar mijn specialiteit en kracht als fotograaf ligt. Observeren, waarnemen, in beeld brengen en laten zien. Maar de quote leerde mij ook hoe ik bijdraag aan het feminisme, aan de kracht van vrouwen – deze vrouw – laten zien. Want ik zag de kracht in deze vrouw en wilde die vastleggen, mijzelf niet realiserende dat dit op een hoger niveau zou doorwerken.

De dame op deze foto’s poseert vaker. Altijd energiek, elegant, sympathiek, vrolijk. Ook daar zit haar kracht. Maar zij is veel meer dan dat charmante voorkomen. Zij is in haar dagelijks leven en werk belangrijk voor mensen en organisaties, professioneel levert ze belangrijke bijdragen daarin. Dat charmante voorkomen is dus verbonden aan een persoonlijkheid met diepgang en niveau. Daar ligt veel kracht in verscholen.

Die kracht wilde ik naar voren brengen en dat is me gelukt. Maar net zoals de quote hierboven twee ‘kanten’ heeft, zo is deze fotoshoot ook niet oppervlakkig. Het betekent dat ik samen met degene die ik fotografeer de figuurlijke schuilplaats binnengaat en die kracht tevoorschijn haal. En vervolgens leg ik die kracht vast en confronteren de foto’s diegene – en nu ook jullie als publiek – daarmee.

Ik ken iemand die ik fotografeer meer of minder goed, maar ik kan niemand die ik fotografeer werkelijk gelijk doorgronden. Dat maakt het een spannend proces. Niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook de look die ik de foto’s meegeef door nabewerking moet aansluiten bij wat ik heb vastgelegd. Ik weet waar ik naar op zoek ben, maar ik weet niet precies wat ik ga vinden. En dat gaat ook op voor degenen die ik fotografeer, maar dan in een nog veel persoonlijkere dimensie. Zo persoonlijk worden met iemand door fotografie is niet veilig, maar het is het oh zo waard!

Total: