Liefde voor jouw portret – Voor de eeuwigheid!

June 30, 2024

De animatiefilm Coco uit 2017 heeft me nooit meer losgelaten sinds ik die voor het eerst zag. De kerngedachte kan me als fotograaf ook echt niet ontgaan: zolang er een foto van iemand aanwezig is bij familie of vrienden, verdwijnt die persoon nooit echt helemaal. Een prachtige reden om goede portretfoto’s te laten maken, maar uiteindelijk toch vooral een verhaal gevat in een animatiefilm.

Maar, het blijkt niet zomaar een verhaal te zijn. Onlangs was ik in het Allard Pierson museum in Amsterdam bij de tentoonstelling ‘Oog in oog. De mensen achter mummieportretten’. In de eerste en tweede eeuw na Christus lieten Egyptenaren hun mummies van geschilderde portretten voorzien, zodat voor altijd duidelijk zou blijven hoe de overledene eruit zag. De tentoonstelling bevatte niet alleen een aantal van deze prachtige portretten, maar ook mooie sierraden en andere grafgiften die gevonden waren.

Het zijn portretten van mensen die je met een serieuze blik aankijken, ze komen modern over. De kracht van het portret komt hier zeer duidelijk over; 2000 jaar lijkt op dat moment ineens overbrugd. Coco had dus toch gelijk, zolang er een portret van je aanwezig is, verdwijn je nooit werkelijk helemaal.

De mensen die zich lieten portretteren voor letterlijk millenia namen dit uitermate serieus. Bij leven geschilderd, vaak in de kracht van hun leven, uitermate verzorgd, goed gekapt en vaak voorzien van mooie sierraden. Zij wilden niet alleen zo mooi mogelijk geportretteerd worden, zij waren er ten zeerste va overtuigd dat het een portret voor de eeuwigheid was. En dat het belangrijk was dat dan gedurende die eeuwigheid ook duidelijk bleef hoe je eruit zag.

Ik zeg niet dat je vooral een goed portret moet laten maken voor de periode na je overlijden (hoewel ik al wel een keer iemand heb mogen fotograferen die onder andere zei dat ze toen ‘eindelijk een mooie foto voor op haar kist had’), maar het is in alle opzichten een investering in jezelf – potentieel dus zelfs voor de eeuwigheid.

Het is met recht een investering die je in jezelf kunt doen. Uiteraard zijn er de kosten voor de portretshoot, maar je wilt ook dat je outfit er goed uitziet. Eventueel boek je er ook nog een Make Up Artist & Hairstylist (MUAH) bij zodat je haar en make-up helemaal top zijn. Dus je bent er heel serieus mee bezig. En dan verwelkomt de fotograaf die je geboekt hebt je in zijn studio. Een mooie omgeving met een setting die ideaal is om je zo goed en authentiek mogelijk te portretteren.

Al die kosten waren niet voor niks, jouw investeringen komen hier allemaal samen in een fijne samenwerking met de een fotograaf, goede aansturing voor optimaal poseerwerk en prachtig licht waar je letterlijk in gezet wordt. De shoot op zich is al een bijzondere ervaring, maar het resultaat is nog veel waardevoller: portretten die jou op je best tonen, geschikt voor de eeuwigheid!

Total: