The Other Milkmaids

March 25, 2024

Ik heb in 2024 nog weinig nieuwe foto’s gepost. Niet dat ik lui ben, in tegendeel, ik ben heel erg druk bezig aan een project met meerdere shoots – maar dat vergt een stuk meer tijd voordat het ook maar gedeeltelijk klaar is om te gaan publiceren.

Begin 2019 maakte ik een replica van het schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Op dat moment al een hele uitdaging met het zoeken van de juiste pareloorbellen en kleding en het inschakelen van een MUAH (Make Up and Hair Artist) voor de juiste make up en de hooftooi. Dat was toen al een flink ding en zo’n shoot herhalen leek de spreekwoordelijke brug te ver, een decor bouwen maar dat ook opslaan behoorde toen gewoon niet tot de mogelijkheden.

Blijkbaar kruipt het (kunst)bloed waar het niet gaan kan, want enige tijd terug besloot ik toch de stap te wagen om ook een replica van het Vermeerschilderij ‘Het Melkmeisje’ te gaan maken. Zowel door uit moeten vinden hoe je zoiets nou eigenlijk praktisch stap-voor-stap maakt, wat onfortuinlijke externe omstandigheden en een oplopend kostenplaatje duurde het veel langer dan verwacht, maar begin 2024 was het decor dan toch gereed om in gebruik te gaan nemen. En omdat de investering aanzienlijk was ben ik de ‘remake’ met meerdere modellen gaan doen, een serie shoots die op dit moment nog steeds bezig is. Maar het is inmiddels ver genoeg gevorderd om dit project wereldkundig te maken.

Het is een zeer leerzaam project geweest, zowel over het schilderij als de schilder Vermeer, maar ook over de voorwerpen die op het schilderij afgebeeld zijn. Daar komt op een later moment nog een apart blog over.

Mijn versie van Het Melkmeisje is geen exacte replica van het schilderij. Enerzijds omdat het perspectief ontzettend lastig na te maken is, anderzijds omdat de breedte van het schilderij letterlijk te ver was voor mijn decor. Ik ben gegaan voor wat mij de essentie vormt: het via het raam invallende licht, de tafel met de objecten daarop en de naamgever van het schilderij; het melkmeisje zelf.

De grote vraag is waarom ik dit project doe. Behalve nieuwsgierigheid en inspiratie die groot genoeg waren om te beginnen en door te zetten, was me dat aanvankelijk ook niet duidelijk – totdat het eerste model gekleed als melkmeisje in het decor stapte. Op dat moment zag ik wat Vermeer gezien moet hebben om tot zijn schilderij te komen: het licht, de melk die wordt uitgegoten en het melkmeisje. Op nog geen twee vierkante meter zag ik zowel de geschiedenis als de kunst tot leven komen.

Toen besefte ik me wat hier gebeurde: één van mijn dromen kwam uit. Aanvankelijk zonder dat ik het wist, maar op dat moment zo duidelijk. Deze droom die uitkwam bleek geen kwestie van bijvoorbeeld grote rijkdom vergaren of op een tropisch eiland verblijven, maar hard werken om een beeld in mijn hoofd en mijn beleving van een groot kunstwerk werkelijkheid te laten worden.

De project verdient en vraagt om een andere titel dan die van het originele schilderij. Niet alleen omdat het geen exacte replica is, maar ook omdat elk model voor dit project iets unieks meebrengt. Zij zijn The Other Milkmaids.

 

Pastapower! Previous post Pastapower!
Total: